Met een brede glimlach ontvangt Rudy De Wachter mij in zijn gerenommeerde zaak ‘Trattoria De Kaai’ aan de oever van de Rupel in Boom.

 Ik moet onwillekeurig denken aan de kapitein van een schip.

Die metafoor is niet zo ver gegrepen. Als je het merkwaardige gebouw met het ’golvende dak’ van op een afstand bekijkt is het net een aangemeerd schip aan de oever van de rivier.

 En, zoals het past bij een kapitein, ontvangt Rudy mij met de grootste égards. Je voelt het direct, de gehele zaak is afgesteld om eenieder direct een ‘thuisgevoel’ te geven.

En niet voor niets is dit het credo van de manager:

“Iedereen die hier binnen komt moet nadien goesting hebben om direct terug te komen”, dan pas zijn wij tevreden en vinden we dat we onze job goed aan het doen zijn.

 Ik had een urenlang boeiend gesprek met Rudy over het leven, de zaak, ...en over Boom uiteraard.

 

 “WE HEBBEN MAGNETEN NODIG!”

Op dat punt is Boom, net als bijna alle andere gemeentes in de buurt, nog meer het slachtoffer van de retail evolutie. Grote landelijke spelers, broodnodig om als ‘magneet’ te functioneren in een gemeente, kiezen voor grotere invalswegen, detailwinkels, niche handel. We moeten dus naar alternatieven zoeken.

 

HOE HELPEN JULLIE OM DE AANTREKKELIJKHEID VAN BOOM TE VERGROTEN?

Wij hebben hier honderden klanten per dag. Daarvan komt er bijna 90% van buiten Boom, is toch een merkwaardig getal. Let wel, ik ben zeer dankbaar voor de Bomenaars die hun weg naar ons hebben gevonden en komen, en ik beleef er veel genoegen aan om ermee te praten, ik ken ze ook allemaal, dat geeft een geruststellend gevoel. Ik ben er zeker van dat ik hier zeker toegevoegde waarde geef aan de gemeente door ons streven naar perfecte mix tussen kwalitatieve service, vriendelijkheid personeel, sfeer....dit is een zeldzame mix die zorgt voor succes.

Dit is hét belangrijkste deel van mijn stiel.

 

“MEER WIT!”

Je moet met mij eens naar de overkant gaan en naar Boom kijken. Een prachtig zicht, maar jongens toch, allemaal zo somber, zo bruin, weinig frisse architectuur te bespeuren. Ik hoop dat dit verandert in de toekomst. De gemeente is van plan hier mooie projecten te ontwikkelen aan de kade, ik hoop dat ze er van profiteren een mooie witte landschapsarchitectuur van te maken met veel glas en terrassen, het is een unieke kans! Ik neem als voorbeeld de geslaagde aanbouw in Temse; als je daar naar het water rijdt, zie je die prachtige witte gebouwen aan de Schelde, dat zou hier ook moeten komen, een mooie skyline die Boom een cachet geeft die het verdient.

 Wij hebben alvast ons steentje bijgedragen door de optiekzaak van mijn vrouw pal in het centrum te plaatsen, met inderdaad een frisse moderne architectuur. In alle bescheidenheid vind ik dat we daar geslaagd zijn de hoek in de winkelstraat een moderne ‘look’ te geven.

 

GA JE OOIT VERHUIZEN?

Daar kan ik eenvoudig op antwoorden. Ik woon sinds mijn 23e in Boom, heb hier alle leed en welvaart zien passeren, heb het hier goed. Ik ken geen enkele plaats waar alles binnen handbereik is. Het is duidelijk, hier krijgen ze me niet meer weg, tot mijn laatste adem zal ik Bomenaar blijven.

Ik wil dit toch duidelijk stellen, ik ben Bomenaar geworden met een ‘hart voor Boom’, samen met nog vele anderen wil ik dat het goed is in Boom en dat alles goed evolueert. Ik heb de neergang ook meegemaakt in de jaren 80, maar nu voel ik, of beter, ik wordt er me de laatste jaren beter van bewust van het potentieel van Boom.

 

VERTEL EENS OVER JE VERLEDEN?

Ik ben oorspronkelijk van Wintam en in de jaren zestig hadden wij al een zekere affiniteit met Boom en Sint Niklaas. Ik heb toen toevallig voor Boom gekozen. Er was een zekere aantrekking qua handel. ‘SKM, VandenBril, ...’ als we iets goed nodig hadden, gingen we automatisch naar Boom. Er was hier ook een zekere klasse toen. In de Tuyaertstraat vb zetelden alle specialisten en dokters, verbonden met het Boomse hospitaal.

Wij namen toen al dikwijls de overzetboot of langs de brug te voet, 3 kwartiertjes wandelen, in die tijd was dat allemaal geen probleem.

Vanuit Boom hadden wij ook de bus naar Antwerpen, wat 50 jaar geleden een klein avontuur was. De mensen gingen niet ‘zomaar’ naar de ‘grote stad’.

Wij gingen al eens naar den Beerschot kijken.

 

EN JE ZAKELIJK VERLEDEN?

Ik ben in Wintam begonnen met een klein schuurtje dat we omtoverden in een soort discotheek, met een klein toogje, ...en we waren vertrokken. De Vitsdam was geboren, en het werkte. We zaten juist met ons concept.

‘s Zondags kreeg ik veel mensen van Boom vanuit de voetbal. En dit tezamen met de aantrekking die Boom toen had, heeft bij mij de doorslag gegeven om hier naartoe te komen met ons project.

De eerste zaak was de Baron in het Kerkeleintje. Dat was een leuke periode, alhoewel ik moet zeggen dat Boom toen al wat begon te tanen, het waren de jaren 80. De ‘voetbalgemeenschap’ van Boom en nog wat mensen die het mooie weer uitmaakten toen, waren vragende partij om eens iets nieuws te brengen in de gemeente. De bestaande kroegen slabakten een beetje.

Ik zag overal de opkomst van de betere brasseries, kwalitatieve keuken, maar  waar ge ook gewoon iets kon drinken. Toevallig stond toen een oud winkelpand, Beukenhof leeg.

Ik vond dit een opportuniteit, het was een prachtige locatie, zeker in die tijd, en daar hebben we dan onze draai gevonden. Dit was de eerste stap in een concept van horeca beleven waar ik nu nog steeds in geloof. Toegevoegde waarde door unieke kwaliteit.

Een periode met wat vallen en opstaan heeft dan geleid tot weer een nieuw concept, het befaamde Bell’s café.

Dit was de grote doorbraak, ik denk dat iedereen in de streek ons kende. We kregen bezoekers vanuit heel België.  

Een tof concept, een soort danscafé,

‘s avonds feest en in de dag eten en drinken. Alles was bestudeerd, de locatie, muziekkeuze, het concept van amusement, want evengoed kunt ge op dezelfde locatie met dezelfde mogelijkheden een totale mislukking kennen.

Het is juist de mix die de magie geeft. In ons geval was dit het concept van de zaak zélf, de mensen wisten goed wat ze konden verwachten en er was elke dag feest. We hebben toen het ’goed-gevoel-amusement’ gecreëerd wat toen niet zo evident was. Het was zelfs uniek in onze regio. Daar moest wel heel hard voor gewerkt worden, service naar de klanten toe komt niet vanzelf. Een goed team is noodzakelijk, minder goede mensen moeten eruit gefilterd worden, en iedereen moet de rode draad volgen die op voorhand wordt vastgelegd, daar ben ik nogal ‘veeleisend’ in. En uiteraard trokken we die lijn door naar het huidig project, Trattoria De Kaai.

 

WAAROM DIE ITALIAANSE STIJL?

Ha, daar is goed over nagedacht. Het was al lang een droom om de toegankelijke keuken en goedlachse familiale sfeer van Italië te combineren met een horeca meerwaarde. Het paste ook helemaal met de ligging aan het water, de ‘Rivièra’ sfeer. Dé truc is om die vlotte gezelligheid toch een zeker niveau te geven, zodat het niet in de banaliteit valt. En dat onze manager een échte Italiaan is, helpt uiteraard ook.

 

WAT MAAKT BOOM STERK ?

Wel, we voelen het allemaal aan. Door een consistent beleid de laatste jaren komen we stilaan naar een kantelpunt. Boom staat op het punt groter en beter te worden, maar het gaat allemaal wel traag, het moet zijn tijd hebben. We zien wel dat er verschillende initiatieven zijn die hieraan meewerken. Ik vermeld vb graag de fantastische metamorfose van cc De Steiger, die erin geslaagd is op enkele jaren zich om te vormen tot een modern cultureel centrum met een tof programma voor iedereen, klassevol en aantrekkelijk.

De bib die nu verhuist naar het centrum zal ook een nieuwe aantrekkingspool worden. Ik vermeld ook graag de ‘tovenaar’ Alex Ternier  van de Schorre. Wat die uit zijn hoed tovert met dat domein en met een beperkt budget grenst aan het ongewone.

En uiteraard de Rupel zelf is een onwaarschijnlijke toegevoegde waarde.

Dikwijls krijgen we hier mensen over de vloer die Boom niet kenden of die zelfs Boom een negatief of zelfs marginaal imago toekenden ; ‘amaai, wat is het hier mooi’ is dan toch steeds een veel gehoorde opmerking. We mogen niet vergeten, dit zijn potentiële kopers en toekomstige bewoners! Dat moeten we koesteren.

Wat mensen soms ook vergeten is de commerciële kracht van de onderwijsgemeenschap in Boom. Ik draag die mensen een groot hart toe, zij zijn de economische motor van de gemeente. Dat is een groep van duizenden mensen die elke dag door Boom flaneren. Dat is een enorm potentieel en zou meer moeten geweten zijn.

 

WAT ZOU ER KUNNEN VERBETEREN ?

Onder handelaars kennen we het gezegde: ‘hoe minder parking, hoe meer leegstand’. Zonder hier te willen doemdenken, vind ik toch dat ze daar moeten voor opletten. Een klein voorbeeldje.  Sinds de invoering van dat geel biljet waarmee men hier aan de kade een jaar mag parkeren, zakte onze omzet ‘s middags toch fors, gewoon omdat de mensen geen parkingplaats meer vinden . Wij ontvangen honderden mensen per dag, die komen niet allemaal per fiets, hé. We kunnen het draaien zoals we willen, de mensen gaan

niet te voet van vb de Schorre naar het centrum. Een oplossing zou al kunnen zijn dat men vb het onderwijzend personeel laat parkeren aan de Pachterslei, zodat de bezoekers zich in het centrum kunnen plaatsen.

We zien dat er mooie bouwprojecten op komst zijn. Ik heb er toch een kleine opmerking bij. We moeten zien dat er een gezonde mix komt tussen niche handel, horeca, wonen én parking, anders bestaat het gevaar dat dit een ‘spookdorp’ wordt waar iedereen op zijn appartement blijft zitten.

Dat is wat me opvalt: we hebben zo veel toffe initiatieven, de Schorre, musea in Noeveren enz....maar zelden is er een connectie met het centrum. Dat mis ik, ‘een reden om naar het centrum te komen’. De tijd dat men naar Boom komt om écht te ‘shoppen’ is voorbij, er moet iets bij gecreëerd worden waarvoor de mensen toch naar het centrum komen, vb een mooi groot café met toegevoegde waarde en uitstraling, dàt is wat iédereen vraagt en niet echt bestaat.

En zeker als dit kadert in de steeds verder gaande leegstand, we kunnen toch al die gaten weer niet opvullen met nog een kapper, interim of pizzarestaurant bij? Let op, ik wens alle collega’s alle succes toe, maar diversiteit zou toch moeten vind ik. Dat en de creatie van een mobiel circulatie zodat de mensen gemakkelijk met de wagen dichtbij het centrum kunnen geraken, dat is cruciaal!

 

WAT WENS JE DE BOMENAAR TOE ?

Zeker positivisme en fierheid op hun mooie gemeente. Iedereen doet zijn best, laat ons meer genieten van Boom!

 

 

TOT SLOT IETS PERSOONLIJKS: IS KUNST BELANGRIJK IN JE LEVEN?

Ik zeg niet dat ik niet graag naar muziek luister (alle soorten trouwens), of naar een mooi schilderij kijk, maar ik beschouw me op dat vlak niet als kenner. Het is misschien een beetje raar om te zeggen, maar waar ik écht van kan genieten, is het kijken naar mensen in hun dagelijkse doen. Mooie mensen, jong, oud, verliefde mensen die elkaar nog eens omarmen, goed geklede mensen,.... Voor mij zijn dat ‘tableaux vivants’, levende schilderijtjes die steeds veranderen en altijd boeiend blijven.

 

BEDANKT VOOR DIT GESPREK, RUDY.