1•De plannen voor straattheater.

 De Kaaimannen, ongetwijfeld een van de meest eigenzinnige en creatieve culturele verenigingen uit de hele Rupelstreek, staan voor een spannend 2020, het strafste jaar ooit in hun geschiedenis.

“Uiteraard zijn we in volle voorbereiding op de jubileumeditie van Theater aan Twater, op 20 en 21 juni” zeggen Peter De Ridder en Patrick Poppe. “Onderhandelingen met een 35-tal artiesten of gezelschappen lopen.
Op onze website en facebook kun je het verloop volgen.

Daarnaast draait ons circusatelier Kummelé op volle toeren en hebben we nu wekelijks 20 kinderen die gratis circusles van ons krijgen, in samenwerking met docenten van Ell Circo d’Ell Fuego. Sinds september huren we daarvoor, dankzij de medewerking van het cultuurcentrum en het gemeentebestuur, het Feestpaleis.”


Info en tickets voor Theater aan
Twater 2020:

www.kaaimannen.be

Nog tot en met 29 februari geldt een vroegboekkorting (tarief 2019)

Extra vrijwilligers zijn nog altijd welkom via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

2•EK voetbal op groot scherm

 •Als de Rode Duivels straks Europees voetbalkampioen worden, kunnen we dat opnieuw op groot scherm op de Heldenplaats volgen. “Dat klopt, we gaan hiervoor samenwerken met andere Boomse verenigingen, sommige als organiserende partner, andere om een centje bij te verdienen voor hun vereniging want we betrekken graag anderen bij zo’n zaken.”

 

3•Kunst, boten en grote plannen.

“Nieuw is ook dat we met de medewerking van een internationaal vermaarde Franse kunstenaar een tijdelijk kunstwerk gaan bouwen rond de New Belgica, maar meer kunnen we daar nu echt nog niet over kwijt.
Voor een ander project – een van onze grootste ooit – heeft het bekende
Theater FroeFroe zich als co-producent aangediend. En er is nog meer: samen met de mensen die destijds de Rode Pijl bouwden op het pleintje aan de jachtwerf Vennekens willen we die pijl ook restaureren want hij heeft dringend een opfrissing nodig. Streefdatum is daar midden mei.

 

 

Mei wordt trouwens een drukke maand want we werden gecontacteerd door een naburige gemeente om daar een tweejaarlijks jazz-festival mee op te richten. We slaan dus meer en meer onze vleugels uit, voor zover een kaaiman al vleugels zou hebben. We zeggen niet waar, alleen dat ze een abdij hebben. Je merkt dat we dit jaar niet gaan stilzitten dus.  Boeiender wordt het niet meer.”

 

 

 

De aanwezigheid van de Rupel, de spoor- en fietswegen maken van de stationsomgeving van Boom een interessante locatie. Vandaag ligt er ze er echter troosteloos bij. Onbenutte percelen bouwgrond, verlaten bedrijfssites en het stationsplein vragen om invulling. De publieke ruimte is niet kwaliteitsvol en de randen van de wijk zijn onafgewerkt. De gemeente Boom en de provincie Antwerpen brengen daar samen verandering in. Ook de NMBS, De Lijn en de Vlaamse overheid zijn betrokken partijen. Onder het motto 'de stationsomgeving verbindt' formuleerden we ambitieuze maar haalbare doelstellingen.

 

De locatie

De stationsomgeving ligt als een eiland tussen een veelvoud aan infrastructuren. In het oosten vormt de A12, die hier in een diepe sleuf ligt, de grens. Slechts één brug verbindt het station met het centrum van Boom, aan de overzijde van deze sleuf. In het westen wordt de stationsomgeving afgezoomd door de spoorlijn en achterliggende industrieterreinen. Ten zuiden van de stationsomgeving lopen de Rupel en het Zeekanaal. Deze beperken de mogelijkheden voor het treinverkeer. Tegelijk biedt de Rupel wel potentie voor logistiek of personenvervoer over water. Voor voetgangers en fietsers is er nog een extra tunnel onder de spoorweg.

 

De opdracht

We zoeken nu het beste team of ontwerpbureau om voor de stationsomgeving een Masterplan op te maken. Dat plan stelt het toekomstbeeld voor, bijvoorbeeld: Wat kan er in de stationsomgeving komen? Hoe verbinden we de A12 met de spoorlijn? Hoe creëren we kwalitatieve groene ruimte? De selectie gebeurt via een ‘Open Oproep’ van de Vlaamse Bouwmeester. Deze unieke en vernieuwende procedure van onderhandelen en selecteren, leidt tot een hogere architecturale kwaliteit.

De selectie

Geïnteresseerd? Stel je dan kandidaat vóór vrijdag 28 februari 2020 om 12 uur. Je vindt alle informatie op de website van de Vlaamse Bouwmeester. (www.vlaamsbouwmeester.be)

 

 

Alle eer aan schipper Jan Vandenborne die met zijn gaffelschoener ‘Rupel’ deze gouden trofee mocht ontvangen. Deze hoogste onderscheiding werd toegekend voor de jarenlange inzet voor jongeren, kansarme jeugd en sociaal achtergestelde jongeren die tijdens hun tocht op de zee hun menswaardigheid terugvinden in een sfeer van samenwerking en camaraderie. Een welverdiende prijs voor een mooi initiatief.

Lees meer details in ons e-zine # 3.